Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Over ChoiceMusic

ChoiseMusic is een blog over wereldmuziek. Waarom deze blog, zul je misschien denken. Nou, dat is heel eenvoudig. Wij vinden namelijk dat volks- en wereldmuziek een ondergesneeuwd kindje is in de muziekwereld en daarom willen wij via deze blog meer aandacht geven aan deze muziekstroming en ook liefhebbers de ruimte geven hun passie te delen met anderen.

Wereldmuziek is een hele brede stroming. Veel mensen denken dat het hier alleen maar om muziek uit ontwikkelingslanden gaat, maar dat is niet waar. Alle muziek die wordt gemaakt zonder het notenschrift daarbij te gebruiken. De meeste volksmuziek hoort hier ook bij.

Als liefhebber van wereldmuziek heb je weinig plaatsen waar je terecht kunt om jouw favoriete muziekstijl te delen en bespreken met anderen. Daarom de naam ChoiseMusic, omdat je hier wél de kans krijgt te kiezen voor een platform met eensgezinden. Op deze weblog lees je allerlei nieuws rond wereldmuziek, maar delen we ook video’s en tips over wereldmuziek.

choicemusic

Wereldmuziek
Wereldmuziek is een stroming die sterk betrokken is bij volksmuziek. Volksmuziek bestaat in alle hoeken van de wereld, maar heeft zich daar los van gemaakt en heeft inmiddels een internationaal karakter gekregen.

Wereldmuziek slaat een brug tussen de eigen cultuur en de groeiende interculturele en internationale cultuur in de muziekwereld. Het zijn juist deze veelsoortigheid, de verschillende achtergronden en verschillende culturen die samensmelten tot wereldmuziek. Uit deze smeltkroes ontstaan allerlei nieuwe vormen waarin muziekstromingen uit allerlei landen met elkaar in contact komen en zo iets nieuws vormen.

De term wereldmuziek (‘world music’) onstond in de jaren ’80. Een aantal Engelse platenmaatschappijen hadden problemen om hun platen met etnische en traditionele muziek onder te aandacht te brengen van het publiek. Er was namelijk geen enkele stijl waaronder liefhebbers deze platen kon vinden. Tegenwoordig heeft zowat iedere platenzak een flinke bak met wereldmuziek en zien we zelfs dat ze steeds verder worden onderverdeeld in stijlen.

Wereldmuziek kun je zo’n beetje over de windrichtingen verdelen. Zo heb je West-Europese muziek (enkelvoudige maatsoorten, enkelvoudige toonladders en ritmiek), Oost-Europese muziek (maatsoorten en ritmes zijn wat ongebruikelijker en klinken ons soms vreemd in de oren), Latin (de Zuid-Amerikaanse muziek), Oosterse muziek (alternatieve toonladders en ritmes die met de westerse muzieknotatie niet goed te beschrijven zijn) en Afrikaanse muziek, waarbij de melodie ondergeschikt is aan de ritmiek. Voorbeelden wereldmuziek: